Professioneel VvE beheer draait vooral om goed onderling communiceren. Daarom biedt Heyen één VvE Beheerder als jouw vaste aanspreekpunt. Uit onze ervaring weten we dat korte lijnen zorgen voor vlotte en heldere communicatie. Bovendien hebben we bij Heyen VvE Beheer brede kennis in huis van de wettelijke eisen die worden gesteld aan het gezond functioneren van een VvE.
Onderstaand hebben we een aantal veelgestelde vragen over de VvE (Vereniging van Eigenaren) voor je verzameld. Heb jij een vraag, en staat het antwoord er niet tussen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.
De Vereniging van Eigenaren is een juridisch rechtspersoon die als doel heeft het beheer en het onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten en zaken van het appartementsgebouw uit te voeren.
Op het moment dat het appartementsrecht wordt overgedragen aan jou als nieuwe koper bij de notaris, word je van rechtswege automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Dit lidmaatschap is niet opzegbaar en wordt automatisch beëindigt bij verkoop van je appartementsrecht, na overdracht bij de notaris.
Nee, bij de verkoop van uw appartementsrecht wordt het door jou betaalde aandeel in het reservefonds niet uitgekeerd. Het aandeel reservefonds is gerelateerd aan het appartementsrecht en niet aan de eigenaar.
De appartementseigenaren besluiten met meerderheid van stemmen in de vergadering van eigenaars de hoogte van de te betalen bijdrage (deze volgt uit de begroting die wordt vastgesteld). De bijdrage dient aan het begin van elke maand betaald te worden. Elke eigenaar dient zich aan het afgesproken bedrag te houden. Wanneer je niet betaalt, is de VvE danwel haar VvE beheerder gerechtigd om het incasso-traject op te starten.
Een deel van de kosten is voor dagelijkse uitgaven van de Vereniging, zoals reparaties, kosten voor de verplichte collectieve opstalverzekering, de zakelijke bankrekening en eventuele gemeenschappelijke energiekosten. Bovendien bouwt de VvE met een gedeelte van het bedrag een reservering op voor toekomstig onderhoud.
Een slapende VvE houdt geen algemene ledenvergaderingen en int geen maandelijkse bijdragen. Veelal regelen eigenaren het onderhoud aan het gebouw zelf, wat nogal eens problemen kan veroorzaken. Wie betaalt er immers de kosten als het dak aan vervanging toe is? Wie betaalt de kosten aan het liggende riool? In alle opzichten is het verstandig om je VvE te activeren en een onderhoudsreserve te vormen door een maandelijks vast te stellen bijdrage te storten op een bankrekening van de VvE. Sinds 2018 is het zelfs verplicht een (actieve) VvE te hebben en zijn er wettelijke verplichtingen aan verbonden.
Eén keer per jaar schrijft de VvE een Algemene Leden Vergadering (ALV) uit. Indien de noodzaak daar is kan de VvE – conform de reglementen – een verzoek doen om een extra vergadering uit te schrijven.