035 - 694 7821
info@heyen.nl
Algemeen Gepubliceerd september 25, 2023

Prinsjesdag

Op de derde dinsdag van september was het weer zover: de Miljoenennota werd onthuld, en met Prinsjesdag 2023 kwamen er boeiende nieuwtjes naar voren over de woningmarkt en de financiële sector. Deze plannen kunnen een flinke impact hebben op jouw dagelijks leven, vooral als je in de startblokken staat om een huis te kopen of te verkopen, misschien wel om samen te gaan wonen in een knusse starterswoning of een nieuw avontuur te beginnen in een andere stad.

Dit jaar werd de Miljoenennota, met een blik op 2024, gepresenteerd door een demissionair kabinet. Hierdoor was de begroting wat beknopter dan we gewend zijn, en er kan nog veel op de schop gaan na de verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet.

Woningmarkt: In de startblokken voor verandering Traditiegetrouw is de woningmarkt een hot topic op Prinsjesdag. Met de huidige zorgen over de betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid van woningen, zaten velen op het puntje van hun stoel voor de plannen van de overheid. Door het demissionaire karakter van het kabinet blijven grote veranderingen voor nu uit, waardoor huizenkopers, -verkopers en huurders nog even geduld moeten betrachten om te zien hoe de plannen voor 2024 hun kansen beïnvloeden. Toch zijn er enkele aanpassingen die we graag met je doorlopen.

Vaarwel Jubelton in 2024: Wat betekent dit voor jouw huisplannen? De jubelton, die het schenken aan kinderen tussen 18 en 40 jaar voor de aankoop of renovatie van een eigen huis vergemakkelijkte, neemt in 2024 officieel afscheid. Als je hier nog van wilt profiteren, tikken de maanden weg, aangezien het bedrag dit jaar al was teruggeschroefd naar ongeveer €28.000. Deze verandering kan wellicht het eigen vermogen dat je kunt inbrengen verminderen, waardoor duurdere woningen mogelijk buiten bereik raken.

Belangrijke wijzigingen in hypotheekrenteaftrek voor 2024: Wat houdt dit in voor jou? Een andere opmerkelijke wijziging is de geleidelijke verlaging van de maximale hypotheekrenteaftrek voor inkomens boven €68.507. Dit is al een tijdje aan de gang en zal uiteindelijk resulteren in een maximaal aftrektarief dat gelijk is aan het belastingtarief van de eerste schijf, dat in 2024 op 37,03 procent staat. Vooral voor huizenkopers met inkomens boven €100.000 kan dit leiden tot hogere netto maandelijkse woonlasten, omdat een kleiner deel van de hypotheekrente aftrekbaar is van het belastbaar inkomen. In gebieden met hoge huizenprijzen kan dit de betaalbaarheid beperken. Gelukkig zijn er voor jou als huizenkoper opties, zoals annuïteiten- of lineaire hypotheken, waarbij hypotheekrenteaftrek geen rol speelt.

Als je in staat bent meer eigen vermogen in te brengen bij de aankoop van je droomhuis, is dit ook een ideale manier om de impact van de verminderde hypotheekrenteaftrek te verzachten.

Impact op jouw portemonnee bij huisaankoop Naast enkele hervormingen op de woningmarkt, zijn er op Prinsjesdag ook andere financiële maatregelen aangekondigd die een rol kunnen spelen in jouw portemonnee als je van plan bent om volgend jaar een huis te kopen.

Verwachte koopkrachtstijging en verbeterde huurtoeslag.
Het kabinet voorziet een koopkrachtstijging van 1,8 procent voor een gemiddeld huishouden volgend jaar. Daarnaast is er besloten om zo’n 700 miljoen euro te investeren in het verhogen van de huurtoeslag, zodat zelfs mensen zonder loonsverhoging hun financiën op peil kunnen houden.

Geen energiekostenplannen in de begroting
Wat de kosten voor gas en elektriciteit betreft, is er dit jaar geen specifieke ruimte in de begroting voor maatregelen rond de stijgende energieprijzen. Dit is een verschil met voorgaande jaren, waarin hier veel aandacht aan werd besteed. Voor huiseigenaren blijft het onzeker of er later maatregelen zullen worden genomen om onverwachte prijsstijgingen op te vangen, zoals het geval was met het prijsplafond.

In een notendop, Prinsjesdag 2023 brengt enkele directe veranderingen voor jouw huis en financiën, maar grote aanpassingen blijven nog even uit. Als je overweegt een woning te kopen, blijft het spannend wat de toekomst in petto heeft. Verwacht meer details zodra een nieuw kabinet is gevormd. Deze aankondigingen openen nieuwe deuren voor zowel starters als doorstromers. Wie weet wordt 2024 het jaar waarin jouw droomhuis werkelijkheid wordt.

We houden je op de hoogte!

Direct contact

Je vindt ons in Bussum, in dit mooie bedrijfspand. Een pand waar we trots op zijn en dat de juiste sfeer ademt; namelijk onze passie voor bakstenen.

Locatie:

Huizerweg 8, 1402 AA Bussum

Telefoon:

035 - 694 7821

Dit formulier wordt opgeslagen en ik ga akkoord met de privacyverklaring