‘Druk weinig ruimte en duur: Randstad steeds minder populair’
De Randstad wordt steeds minder populair om te wonen. Vorig jaar vertrokken er 75.000 mensen uit het gebied rond de grote steden in het westen van het land.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Randstad is grofweg het gebied Zuid-Holland, Utrecht en het zuidelijke deel van Noord-Holland. De vier grootste steden van ons land – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag – liggen allemaal in de Randstad.
Het aantal vertrekkers was een stuk groter dan het aantal mensen dat zich juist in de Randstad vestigde. Dat waren er 53.000. Per saldo vertrokken er dus 22.000 mensen meer dan er aankwamen.
Groeiende trend
De trek uit de Randstad is al een aantal jaren aan de gang. Sinds 2017 is het aantal vertrekkende mensen groter dan het aantal nieuwkomers. De laatste jaren wordt deze trend steeds sterker.
Door de hoge huizenprijzen is de Randstad voor starters sowieso een buitengewoon lastige regio om aan een huis te komen. En ook doorstromers lijken naar andere gebieden uit te wijken om wat meer ruimte voor hun geld te krijgen.
Sinds de coronacrisis uitbrak, en thuiswerken de norm werd, nam de interesse in huizen met een tuin nog verder toe.
Dertigers vertrekken
Vooral dertigers blijken het beu te zijn. Per saldo verlieten 9.000 van hen het Randstedelijk gebied vorig jaar. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat deze trend al sinds 2013 gaande is, maar de laatste twee jaren alleen maar sterker is geworden.
Jongvolwassenen van 18 tot 25 vormen de groep die juist nog voor wat aanwas zorgt. Daarvan kwamen er ongeveer 7.500 meer dan er vertrokken. Zij verhuizen vooral naar de Randstad vanwege studie of werk.
Rand van de Randstad
De gemeenten waar naar verhouding veel Randstedelingen heen zijn gegaan, liggen vaak tegen de Randstad aan. Vooral in Flevoland, Schouwen-Duiveland, het rivierengebied, de Veluwe en Noord-Holland-noord streken er veel neer.
Bron: RTL Nieuws