035 - 694 7821
info@heyen.nl
Algemeen Gepubliceerd juni 25, 2024

Wanneer krijg je vrijstelling van Overdrachtsbelasting?

Wat Je Moet Weten
Ben je een starter of doorstromer op de huizenmarkt? Dan heb je vast al gehoord van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dit voordeel kan je duizenden euro’s besparen!
Maar hoe werkt het precies en wanneer kom je in aanmerking? Bij Heyen Makelaars leggen we het je graag uit, zodat je goed voorbereid aan de zoektocht naar je nieuwe woning begint.

Wat is Overdrachtsbelasting en hoe werkt de vrijstelling?
Normaal gesproken betaal je bij de aankoop van een huis overdrachtsbelasting. Dit is een belasting van 2% over de aankoopprijs van je nieuwe woning.
Voor een huis van €510.000 betaal je bijvoorbeeld €10.200 aan overdrachtsbelasting. Maar goed nieuws: sinds 1 januari 2021 geldt er een speciale regeling voor starters en doorstromers op de woningmarkt.
Voldoe je aan de voorwaarden, dan betaal je geen overdrachtsbelasting! Dit geld kun je dan gebruiken voor de inrichting van je nieuwe woning of om onverwachte kosten te dekken.

Wanneer Kom je in Aanmerking voor de Vrijstelling?
Je komt niet zomaar in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Hier zijn de voorwaarden:

 • Leeftijd:
  Je moet tussen de 18 en 35 jaar oud zijn. Als je samen met iemand koopt en één van jullie is ouder dan 35, betaalt diegene 2% over hun deel van de woningwaarde.

 • Eerste of Volgende Woning: 
  Het maakt niet uit of het je eerste koophuis is of niet. Heb je al eerder een huis gehad en voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je alsnog gebruik maken van de vrijstelling.

 • Zelfbewoning:
  Je moet zelf in de woning gaan wonen. De woning mag dus niet verhuurd worden of als vakantiewoning gebruikt worden.

 • Koopsom:
  De woning mag niet duurder zijn dan €510.000 (prijspeil 2024).

 • Nog Niet Gebruikte Vrijstelling:
  Je mag de vrijstelling nog niet eerder hebben ontvangen. Deze regeling geldt dus alleen voor starters en doorstromers die nog niet eerder van de vrijstelling gebruik hebben gemaakt.

Hoe Vraag je de Vrijstelling Aan?
Bij de aankoop van je woning spelen je makelaar en de notaris natuurlijk een belangrijke rol. De notaris controleert of je aan alle voorwaarden voldoet en helpt je met het opstellen van de benodigde verklaring.
Nadat je deze hebt ondertekend, zorgt de notaris ervoor dat alles wordt verwerkt tijdens de notariële overdracht. Zowel de notaris als je eigen makelaar kunnen je hierbij adviseren en begeleiden.

Waarom is deze Vrijstelling zo Voordelig?
Voor starters en doorstromers op de woningmarkt is het kopen van een huis vaak een flinke investering. De vrijstelling van overdrachtsbelasting biedt daarom een welkome financiële verlichting.Het geld dat je bespaart door geen overdrachtsbelasting te betalen, kan een groot verschil maken. Je kunt het gebruiken om je woning in te richten, onverwachte verhuiskosten te dekken of een buffer voor de toekomst op te bouwen. Kortom, deze vrijstelling geeft je de mogelijkheid om met meer rust en zekerheid de stap naar het kopen van je huis te zetten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over extra financiële lasten.

Het Alternatief: 2% Tarief
Voldoe je niet aan alle voorwaarden voor de vrijstelling, maar ga je wel zelf in de woning wonen? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting.
Dit is nog steeds veel voordeliger dan het standaard tarief van 10,4%, dat geldt voor woningen die niet je hoofdverblijf worden, zoals een vakantiewoning of een beleggingsobject.

Belangrijke Documenten en Meer Informatie
Wil je gebruik maken van de vrijstelling of het verlaagde tarief? Dan heb je een verklaring nodig. Een voorbeeld hiervan is te downloaden van de website van de Belastingdienst.
Heb je nog vragen of wil je meer weten over bovenstaande mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. Wij van Heyen Makelaars staan voor je klaar om je te helpen bij iedere stap op weg naar jouw droomhuis.
Mail of bel ons vandaag en zet de eerste stap naar jouw of jullie nieuwe toekomst!

Direct contact

Je vindt ons in Bussum, in dit mooie bedrijfspand. Een pand waar we trots op zijn en dat de juiste sfeer ademt; namelijk onze passie voor bakstenen.

Locatie:

Huizerweg 8, 1402 AA Bussum

Telefoon:

035 - 694 7821

Dit formulier wordt opgeslagen en ik ga akkoord met de privacyverklaring